top of page
DemCo Travel

Hamilelikte Seyahat

Gebelikte uçak yolculuğu güvenli midir?

Her şeyden önce hamilelik bir hastalık durumu değildir. Gebeliğiniz uygun dönemde ise ve doktorunuz, seyahate çıkmanızda herhangi bir sakınca olmadığını söylediyse, gönül rahatlığıyla yolculuk yapabilirsiniz. Ancak olası rahatsız olabileceğiniz durumlardan kaçınmak için bazı şeylere dikkat etmelisiniz.


Ne zaman seyahat etmelisiniz?

Seyahatinizi hamileliğinizin ikinci üç ayında (3-6 ay arası) gerçekleştirmeniz en iyidir, çünkü o dönemde en iyi hissedeceksiniz (kişiye göre değişiklik gösterebilir). Hamileliğin ilk üç ayında seyahat önerilmemektedir, bebek ile ilgili bazı sorunlar çıkmaması açısından. Üçüncü üç aylık dönemde ise yolculuk daha zor olmaktadır- anne karnının büyümesinden rahatsız olur, çabuk yorulur ve erken doğum riski olmaktadır.


Uçuştan önce

Öncelikle, kendinizi iyi hissetseniz bile uçuştan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.


Mümkünse kısa uçuşlar tercih ediniz- en fazla 3 saat. Aktarmalı ve uzun yolculuk yapacaksanız, seyahatinizi oyle planlayın ki, uçuşlar arasında dinlenebilmek için otelde konaklayabilme imkanınız olsun.



Zorunlu aşı yapılması gereken veya böcek ısırma riski, bulaşıcı hastalık riski olan bölgelere, hamilelik döneminde gitmeyin, çünkü bildiğiniz üzere hamilelik döneminde aşı yapılmamaktadır (örneğin, tifo, çocuk felci, sarı humma, vb). Ayrıca hamilelerin sıtmaya karşı ilaç almaları mümkün değildir, bebek ve anne için çok tehlikeli bir hastalıktır. Egzotik ülkelere seyahat önerilmemektedir, çünkü gıda hijyeni oldukça düşük olduğundan, anne ve bebek açısından gida zehirlenmesi riski taşımaktadır. Tropik bölgelere seyahat ise, ani iklim değişikliği açısından hamilelere önerilmemektedir.


Uçuş sırasında

Sık sık tuvalete gitmek gerekebilir, bu nedenle koridor yanı koltuk tercih edin.

Koltuk kemerlerini takmak için hostesten yardım isteyin (karnınızın alt bölgesine takılmalıdır). Zaman zaman kabinde dolaşmak iyi gelir.



Aktivite

Hamilelik döneminde, sizin aktivite düzeninize bakılmaksızın, bazı fiziksel aktivitelerden uzak durulması ve daha dikkatli olunması gerekir- örneğin suya dalma veya yüksek irtifada uzun süre kalmak ve vücudun basınç değişikliğine maruz kalınacak diğer durumlar.


Ten

Hamilelik döneminde güneşlenme tavsiye edilmemektedir. Annenin cildi, güneş ışığına daha duyarlıdır ve karın güneşe doğurudan maruz kalmamalıdır. Bu kaçınılmaz ise, karın bölgesini bir kıyafet veya havlu ile kapatmalı ve yüksek faktörlü güneş kremleri tercih etmelisiniz.



Tavsiyemiz, yola çıkmadan önce, gittiğiniz şehrin en yakın sağlık merkezlerinin bulunduğu yeri kontrol edin ve aynı zamanda doktorlar ile nasıl iletişim kuracağınızı belirleyin. Yanınıza hamileliğiniz hakkında tüm belgelerin kopyalarını almayı unutmayın ve aynı zamanda kan grubunuzun belgesini de.


Zamanlamaya Sadık Kalın

Hamilelik, 9 ay 10 günlük, her anı dolu dolu geçen bir serüven. Ve bu dönem içerisinde farklı seyahatlere çıkmanız da çok olası. İstediğiniz yerleri görmek, stresinizi azaltmak belki de çocuğunuzun daha şimdiden yenilikleri tatmasını isteyebilirsiniz. Peki ama ne zaman seyahat etmelisiniz? İşin uzmanlarının tavsiyesi, yolculuğun daha az sorunlu geçebilmesi adına yolculuğun 11-36. haftalar arasında yapılması. Yine de en doğru kararı doktorunuz verecektir.


Kriz Planı Yapın

İster yurt içi isterseniz yurt dışı seyahatler gerçekleştirin, daima hayatta beklenmedik durumlarla karşılaşabilirsiniz. Hemen her türlü durumu önceden hesaplamaya çalışarak olası olaylar için önceden hazırlık yapabilirsiniz. Çevrenizdeki insanları da bu konuda örgütleyerek daha rahat bir yolculuk yapmanız da mümkün.


Rahat Giysiler ve Ayakkabıları Tercih Edin

Yolculuğunuzu daha huzurlu geçirmek için kendinizi daha rahat hissedeceğiniz kıyafetler ve ayakkabılar seçmelisiniz. Her koşula ve mevsime uygun, rahat giysiler ve ayakkabılar almaya özen gösterin. Unutmayın, vücudunuzda ödem oluşumu oldukça rahatsız edici bir durum olabilir. Sizin ve bebeğinizin sağlığı çok önemli.


İlaçları Doktorunuza Danışarak Alın

Hamileyken birçok ilaç sizin ve bebeğinizin sağlığı için oldukça zararlıdır. Bu nedenle gerekli durumlarda hangi zamanda, hangi ilacı kullanmanız gerektiğini mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Yurt dışına gidecekseniz yanınızda reçeteli ilaçla çıkış yapabileceğiniz gibi işinizi risk altında bırakmamak için o ilaçları gideceğiniz yerde nereden temin edeceğinize mutlaka bakmalısınız.


Yemek Kültürünüzü Göz Ardı Etmeyin

Seyahat edeceğiniz yerde tüketeceğiniz besinlere dikkat etmelisiniz. Hamilelik süresince belirli besinler, yemek listenizden zaten çoktan çıkarıldı. Bunun bilincinde olarak gideceğiniz restoranlar hakkında kısa fikirler edinebilirsiniz. Ve en önemlisi yanınızda acil durumlarınızda sizlere yardımcı olacak atıştırmalıklarınız mutlaka olmalı.



10 görüntüleme
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page